جناب آقای منصور غلامی
وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری
با سلام و احترام
با توجه به بیانات رهبر معظم انقلاب مبنی بر روحیه مطالبهگری و برحسب وظیفه، بر آن شدیم در رابطه با اخراج فیزیسیستهای شاغل در مراکز پرتودرمانی با مدرک کارشناسی ارشد و دکتری پرتو پزشکی و به رسمیت نشاختن دانشآموختگان این رشته برای تصدی مشاغل آموزشی، پژوهشی و خدماتی در بخشهای پرتوشناسی (Radiology)، پزشکی هستهای (Medicine Nuclear) و پرتودرمانی (Radiotherapy) در نظام درمان و سلامت کشور، توجه جنابعالی را به موارد زیر جهت شفافیت بیشتر موضوع و اقدامات مقتضی جلب نماییم:
این اقدام غیرقانونی، برخلاف «ضوابط دریافت مجوز کار با اشعه مصوب وزارت بهداشت و سازمان انرژی اتمی» به شماره شناسه 1387.1Mor-6/10-122-RE-RP-INRA (فرم پیوست ۱) است. در این ضابطه در بندهای ۵-۳-۴ و ۵-۳-۶ مدرک تحصیلی مورد تائید جهت اخذ سمتهای فیزیسیست درمان و مسئول فیزیک بهداشت، کارشناسی ارشد و دکتری فیزیک پزشکی و مهندسی پرتو پزشکی است. انتخاب این دو رشته تحصیلی نیز بر اساس کوریکولوم آموزشی رشتههای مرتبط (پیوست ۲) و بر اساس مستندات بینالمللی (پیوست ۳) اتخاذ شده است.
دانشآموختگان مهندسی پرتوپزشکی، با توجه به برنامه آموزشی این رشته (پیوست ۲)، پایاننامهها و رسالههای کاملاً مرتبط با کاربرد پرتوها در پزشکی، نه تنها کمبودی برای تصدی مسئولیتهای ذیربط در وزارت بهداشت ندارند، بلکه به دلیل پایه مهندسی و تسلط بر زبانهای برنامهنویسی و کدهای هستهای متعدد، دارای مزیت میباشند.
پرسش اساسی ما از وزارت محترم علوم این است که اگر بنا بود که دانشآموختگان مهندسی پرتو پزشکی در مراکز درمانی و تشخیصی مورد استفاده قرار نگیرند، چرا در طول چند دهه اینهمه هزینه و وقت صرف تربیت این تعداد جوان مستعد شده و هر سال بر تعداد آنها افزوده شده است؟ هدف از قرار دادن دروس کاملاً مرتبط با مشاغلی نظیر فیزیسیست درمان و مسئول فیزیک بهداشت مانند فیزیک بهداشت، دزیمتری و آشکارسازی، حفاظسازی در پرتوپزشکی، طراحی و محاسبه دز در پرتودرمانی و دستگاههای پرتوپزشکی چه بوده است؟
با توجه به جمیع نکات، به نظر میرسد علت اخراج دانشآموختگان مهندسی پرتوپزشکی با سالها تجربه در کارهای کلینیکی، صرفاً غرضورزی برخی از اساتید رشته فیزیک پزشکی است، چرا که این افراد در طول سالیان کار در مراکز ذیربط کاملاً صلاحیت و تبحر لازم را کسب کردهاند و صرفاً منافع صنفی، انگیزه این اقدام ناعادلانه و غیرقانونی بوده است.
بدیهی است نتیجه این بیعدالتی، تشویق دانشآموختگان این رشته به خروج از کشور خواهد بود که به منزله از دست رفتن سرمایههای ملی کشور و بهکارگیری آنان در کشورهای دیگر خواهد بود. این در حالی است که در همه کشورهای پیشرفته مبنای استخدام، شایستهسالاری است که بر اساس ارزیابی عادلانه توانایی و دانش هر شرکتکننده است و نه منافع صنفی و مالی.
اگر دانشآموختگان این رشته نباید در مراکز پزشکی ورود پیدا کنند، خواهشمند است جنابعالی به عنوان بالاترین مقام وزارت علوم که متولی راهاندازی رشته مهندسی پرتوپزشکی بوده است، جایگاه شغلی دانشجویان این رشته را در آینده کشور تبیین و تعیین بفرمایید.
از آنجاکه زحمات بیشائبه جنابعالی و تلاش همیشگی شما جهت اعتلای حقوق افراد بر کسی پوشیده نیست، از محضر حضرتعالی خواهشمندیم با توجه به نگرانی خاطر تمامی دانشجویان و دانشآموختگان این رشته در سراسر کشور شخصاً جهت حل بحران فوق اقدام کرده و از این هرجومرج پیشآمده جلوگیری نمایید. پیشاپیش از محبتی که مبذول میفرمایید سپاسگزاریم.
با تقدیم احترامات فائقه
دانشجویان و دانش آموختگان رشته مهندسی پرتو پزشکی
رونوشت:
• دکتر علی اکبر صالحی، ریاست محترم سازمان انرژی اتمی
• حجت الاسلام والمسلمین محمدکاظم بهرامی،
ریاست محترم دیوان عدالت اداری
پیوست ۱: ضوابط دریافت مجوز کار با اشعه مراکز درمانی مورد تائید وزارت بهداشت و سازمان انرژی اتمی
پیوست ۲: مقایسه کوریکلوم تخصصی مرتبط با رادیوتراپی و درمان بیماران دو رشته پرتوپزشکی و فیزیک پزشکی
پیوست ۳: کتابچه دستورالعمل راهاندازی مراکز رادیوتراپی آژانس بینالمللی انرژی اتمی