حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای رئیسی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
با توجه به در پیش بودن آزمونهای جامع رشته پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی در ماه آتی و شرکت ۱۲ هزار دانشجو در شرایط وخیم شیوع کرونا، این موضوع مطرح میشود که آیا برگزاری این آزمون در این شرایط، خطراتی را برای دانشجویان در پیش نخواهد داشت؟
دانشجویان برای شرکت در این آزمون در محلهایی با جمعیت بالا حضور پیدا خواهند کرد که در صورت وجود حتی یک فرد ناقل نه تنها میتواند منجر به ایجاد فاجعه و ابتلای متقاضیان حاضر در حوزه شود، بلکه با بازگشت این افراد به محل زندگی خود و گسترش در سطح جامعه، میتواند سلامت عمومی را در ابعاد گستردهتر تهدید کند. در صورت ایجاد مشکل برای هر یک از این افراد و یا خانوادههایشان آیا مسئولین پاسخگو خواهند بود و مسئولیت تبعات احتمالی را خواهند پذیرفت؟
مورد دیگر نیز که جای دارد اشاره شود این است که دانشجویانی که شرایط شرکت در آزمون این دوره را دارند، از کمترین آموزشها بهره بردهاند. میتوان گفت بسیاری از این دانشجویان تنها یک ترم به صورت درست آموزشهای مربوطه را دیدهاند و بسیاری حتی درکی از مباحث مورد نیاز این دوره را ندارند؛ چرا که سطح آموزشهای مجازی در بسیاری از مراکز به هیچ وجه پاسخگوی نیاز یادگیری یک دانشجوی دوره پزشکی نبوده است و دانشجویان حتی از سادهترین استانداردهای آموزشی نیز بینصیب بودهاند.
دانشجویان و خانوادههای آنها نگران شرایط و موارد ذکرشده بوده و درخواست تجدید نظر در رابطه با سبک ارزیابی جامع دانشجویان در وضعیت فعلی را دارند؛ چرا که میتواند تبعات سنگین و بعضاً جبرانناپذیری در پی داشته باشد. به طور کلی موارد مورد نظر جهت لغو آزمون را میتوان به صورت زیر جمعبندی کرد:
۱- اساساً دور اندیشی بشر بر پایه محاسبه موازنهی سود و زیان هر کار صورت میپذیرد و در این مورد در یک کفه ترازو جان دانشجویان و خانوادههایشان و به طور کلی سلامت ایران عزیز قرار دارد و در کفه دیگر آزمونی که با تجربههای گذشته، برگزار شدن یا نشدنش هیچ تأثیری در روند پرورش دانشجو ندارد!
۲- از آنجاییکه این آزمون در همه شهرهای کشور برگزار نمیشود، تردد بین شهری هم در مسیر رفت و هم در مسیر بازگشت، احتمال انتقال این بیماری در زمان استفاده از وسایل حملونقل عمومی، پایانههای مسافربری و... که تراکم جمعیت در آنها به شدت بالاست را بیشتر میکند که باعث افزایش شیوع بیماری بین افرادی میشود که چه در مسیر و چه در محل اتراق و آزمون، مواجهه نزدیک با ایشان رخ داده که به خطر افتادن سلامت دانشجویان و از طرفی تقویت موج جدید همهگیری ویروس را به دنبال خواهد داشت.
۳- خوابگاههای نامناسب که در آنها تراکم به حد غیر مجاز میرسد. از طرفی مراجعه به منزل اقوام و... زمینه دیگری برای افزایش شیوع این بیماری و ضربه به نظام سلامت، دانشجویان و البته همه جامعه خواهد بود.
۴- تجمع دانشجویان جهت شرکت در آزمون، حین، قبل و بعد از آن، مخصوصاً در شهرهای پرجمعیت مانند اهواز، خرمآباد، تهران، مشهد، شیراز، اصفهان، تبریز و... عاملی مهم در تشکیل کانونهای کرونا خواهد بود. همین مسئله بعد از بازگشت دانشجویان شهرهای اطراف به محل زندگیشان، به اوجگیری موج بعدی منجر خواهد شد.
۵- برخی آزمونها از جمله کنکور و آزمون دستیاری به دلیل نبود روش جایگزین مناسب برای پذیرش دانشجو و همچنین ایجاد وقفه در تحصیل آنها، آزمون های ضروری به شمار میروند و لغو یا تعویق آنها ممکن است به آسانی مقدور نباشد. این در حالی است که آزمونی مانند علوم پایه پزشکی و دندانپزشکی، پره انترنی و جامع داروسازی از چنین ضرورتی برخوردار نیستند و با توجه به تجارب کسبشده در چند ترم قبل، لغو آن نه باعث ایجاد وقفه در تحصیل میشود نه خللی در روند آموزشی و تربیتی دانشجو ایجاد میکند؛ لذا با توجه به امکان استفاده ازروشهای جایگزین مانند در نظر گرفتن معدل دانشجو، در شرایط کنونی و با شدت گرفتن سیر صعودی بیماری کرونا و افزایش تعداد مبتلایان و همچنین افزایش قدرت سرایت و کشندگی ویروس جهشیافته، لغو یا تعویق آزمونهای غیرضروری مانند علوم پایه و پره انترنی به جهت حفاظت از جان دانشجویان و خصوصاً خانوادههای آنها ضرورت مییابد.
۶- مورد قابل اشاره دیگر جهت بررسی موضوع مراجعه دانشجویان اتباع جهت شرکت در این آزمونها از کشورهای گوناگون به حوزههای آزمونی داخل کشور است. این دانشجویان با مجازی شدن آموزشها به کشورهای خود بازگشتهاند و درحالی باید برای شرکت در آزمونهای مذکور به کشور بازگردند که کشور تحت وخیمترین شرایط کرونایی است و بسیاری از کشورها نیز پروازهای خود را به دلیل گسترش پاندمی کرونا با ایران قطع کردهاند تا مانع همهگیری آن در کشور خود شوند. حال سوال اینجاست که این افراد چگونه میتوانند برنامهریزیهای لازم را جهت مراجعه و شرکت در آزمون داشته باشند؟
موارد بالا جزو موارد با بالاترین میزان دغدغه در بین دانشجویان و خانوادههای آنهاست؛ مواردی که در دورهای نیز مورد توجه قرار گرفته و مساعدت صورت گرفته و در حالی موجب لغو آزمونهای جامع اسفندماه ۱۳۹۸ شد که میزان متوسط جانباختگان در آن بازه به صورت متوسط ۱۰۰ نفر اعلام میشده است؛ در حالیکه در شرایط فعلی این میزان به چندین برابر و میانگین روزانه بالای ۵۰۰ نفر جانباخته و ۴۰ هزار نفر مبتلا رسیده است.
شرایطی که با شیوع نوع لاندا و دلتای ویروس کرونا تمام افراد را، چه کسانی که واکسینه شدهاند و چه اشخاصی که نشدهاند، مبتلا کرده و به هیچ فردی، پیر یا جوان رحم نمیکند و تجمعات چندهزار نفری میتواند عواقب سنگینی را در پی داشته باشد. لذا درخواست داریم با در نظر گرفتن موارد ذکرشده تصمیم مناسب و سنجیده اتخاذ شود.
پیشاپیش از حسن نظر جنابعالی کمال تقدیر و تشکر را داریم.