جناب آقای اشتری
فرمانده محترم نیروی انتظامی کل کشور
جناب آقای هادیانفر
فرمانده محترم پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا
با سلام
در سال ۹۸ خانمی مقیم اصفهان شکایتی را تحت عنوان الزام به صدور گواهینامه رانندگی موتور سیکلت برای بانوان مطرح کرد که یکی از شعبات دیوان عدالت اداری حق را به شاکی داده و پلیس را ملزم به صدور گواهینامه موتورسیکلت برای زنان کرده بود. تصویری نیز از رأی دیوان عدالت اداری منتشر شد که طبق آن نیروی انتظامی ملزم به صدور گواهینامه برای زنان شده بود.
با توجه به تبصره ماده ۲۰ قانون تخلفات راهنمایی و رانندگی، گرفتن گواهینامه موتور سیکلت اختصاص به مردان دارد و متأسفانه این قانون حقی برای گرفتن گواهینامه موتور سیکلت برای زنان قائل نشده است. این در حالی است که طبق نظر جمعی از وکلای رسمی دادگستری، هیچ منع قانونی برای زنان در استفاده از هیچ وسیله نقلیهای وجود ندارد و برای استفاده از موتور سیکلت هم صحبتی از جنسیت راننده نشده است. قانون صرفاً شرایط فرد را برای راننده اتوبوس، موتورسیکلت، کامیون و ماشین سواری ذکر کرده است. این وکلا همچنین بیان داشته اند که مسئله موتورسواری زنان متعلق به این سالها نیست و هر از گاهی دوباره تیتر خبرها میشود، اما ماجرای اصلی بلاتکلیفی است. هیچ مرجع قانونی نمیگوید که موتورسواری زنان ممنوع است، اما با آن برخورد میشود. تلاشها برای یافتن پاسخ این سؤال که آیا موتورسواری زنان منع قانونی دارد یا خیر طبیعتاً به این معنی نیست که این مسئله، موضوع اصلی و اساسی زنان کشور است، بلکه به نظر میرسد ممنوعیتها در این زمینه صرفاً افزودن ممنوعیتی بیدلیل و غیرلازم و هزینهزا بر ممنوعیتهای موجود برای زنان است. این در حالی است که در عرف موجود جامعه چنین موضوعی به خودی خود قابل حل و مدیریت خواهد بود و لزومی به وضع قانون یا اعمال محدودیت در اینباره نیست.
از این گذشته وضعیت حاکم بر وضعیت شهرنشینی علی الخصوص کلانشهرها و عدم امکان مالی جهت تهیه خودرو برای همه اقشار و سهولت رفت و آمد با موتورسیکلت جهت رسیدگی به امور زندگی (که بعضاً زنان جامعه با توجه به وضعیت شخصی و خانوادگی خود شخصاً مجبور به حل آنها میباشند) ضرورت صدور گواهینامه را برای آنها بیشتر نمایان میسازد.
لذا از پلیس راهنمایی و رانندگی و نیروی انتظامی خواهشمندیم به مسئله صدور گواهینامه برای بانوان توجه و رسیدگی شود.
با تشکر