باسمه تعالی
جناب آقای منصور غلامی
وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری
سلام علیکم
با صلوات بر حضرت محمد (ص) وخاندان پاک و مطهرش و با احترام،
آنچه در زیر میآید رنجنامه جوانانی است که از ترس گدازههای شهریههای سرسام آور دانشگاه آزاد اسلامی و همینطور عدم توانایی حضور در کلاسهای آموزشی به دلیل مشغلههای زندگی به دامان دانشگاه پیام نور پناه بردهاند اما مسئولان این دانشگاه کار را به جایی رساندند که کارد به استخوان رسیده و اکنون در پی آزادی از زیر یوغ دانشگاه پیام نور برآمدند و بسیاری از آنها در صورت تمکن مالی به دنبال انتقال از این دانشگاه به دانشگاههای دیگر مانند دانشگاه آزاد هستند.
جناب آقای وزیر، همانگونه که انشاءالله مستحضرید قبل از حاکم شدن شرایط ویژه کرونایی در کشور، کلاسهای دانشگاه پیام نور، که اجباری جهت حضور در آنها نبود، با شرکت تعدادی از دانشجویان به صورت مستقل در هر واحد تشکیل میشد اما اکنون و با تحمیل برخی شرایط به صورت کاملاً مجازی برگزار میشود.
در ظاهر مشکلی تا اینجای بحث وجود ندارد اما موضوع زمانی بغرنج میشود که بدانید در آموزش آنلاین و مجازی، استاد باید وقت بیشتری جهت فهم درس برای دانشجو صرف کند اما مسئولان دانشگاه پیام نور در عملی غیرمسئولانه اقدام به حذف بسیاری از اساتید حقالتدریس از چرخه آموزشی، حذف کلاسهای مستقل در هر واحد و تجمیع کلاسهای هر درس در سطح استان و به تبع آن بالا بردن جمعیت کلاسها کردهاند و این یعنی ترجیح منافع سازمان به منافع و صلاح علمی و آموزشی دانشجویان و در واقع ضرر هنگفت به آینده علمی کشور.
آقای دکتر غلامی، اقدامات منفی مسئولان دانشگاه پیام نور به موارد ذکرشده محدود نبوده و ایشان با سوءاستفاده از شرایط خاص و حاد کشور و عدم بازرسیها و هوشیاری مسئولان نظارتی در اقدامی سودجویانه با وجود کاهش هزینههای جاری دانشگاه از جمله هزینههای آب، برق، گاز و به طور کلی بخشی از هزینههای جاری دانشگاه و حتی هزینههای برگزاری امتحانات از جمله هزینه کاغذ و چاپ سوالات، دستمزد مراقبان امتحانات و... نهتنها شهریه دانشگاه را کم نکردند بلکه در مواردی اقدام به افزایش شهریه نیز نمودند.
جناب آقای وزیر، مدیریت صحیح در بخشهای مختلف حکومتی مستلزم تربیت مدیرانی است که درس مدیریت، نظم، برنامهریزی و رعایت انصاف را به قدر کافی هم در سطح نظری و هم در سطح عملی آموخته باشند؛ این در حالی است که مغز متفکر دستگاه تربیتکننده در بخشی از زیرمجموعه شما یعنی مدیران دانشگاهی دانشگاه پیام نور خود مصداق بارز مدیریت فشل، ناکارآمد، بیبرنامه، بینظم، کاملاً سودجویانه و به دور از عدل هستند.
از شما میپرسیم آیا دانشگاهی که مدیرانش با وجود علم به شرایط آموزشی کشور از اوایل تابستان سال جاری، در حد تعیین و برنامهریزی نحوه برگزاری امتحانات پایان ترم سال ۱۳۹۹-۱۴۰۰ ابتکار عمل ندارند میتوانند سکانداران مناسبی برای جریان علمی کشور باشند؟
آیا مسئولانی که فرصتطلبانه حتی برای عضویت در بستر یک پیامرسان آموزشی از دانشجویان هزینه ۱۰ هزار تومانی طلب میکنند میتوانند دلسوز آینده کشور باشند؟
آقای وزیر، این مثالها در مقابل میزان بحران در سطوح مدیریتی دانشگاه پیام نور همچون قله کوه یخی در میان آب است، آنچنانکه حتی در همین مدیریت بسیار بیبرنامه و بینظم نیز سلسله مراتب و آییننامهها رعایت نشده و هر مدیریت ساز خود را میزند؛ مرکز بخشنامهای ابلاغ میکند اما در این میان مدیران پیام نور برخی استانها اعلام خودمختاری کرده و بخشنامه متفاوت از کل کشور ابلاغ میکنند و این خوداجتهادی و جزیرهای عمل کردن یعنی پایان مدیریت، پایان وحدت، پایان نظم و آغاز فروپاشی یک سازمان.
نتیجه سوء آنچه امروز در آموزش دانشگاهی کشور در حال وقوع است و شما و برخی همکارانتان در هیأت دولت در آن دخیل هستید در سالهای بعد آشکارتر خواهد شد. محدود کردن امکان برگزاری کلاسهای آنلاین پرجمعیت به برنامه ادوبی کانکت که سوای مشکلات اولیه نرمافزاری، زیرساختهای لازم برای انواع کلاسهای آموزشی همزمان را ندارد، در کنار کمتوجهی و عدم توانمندسازی پیامرسانهای داخلی از سوی همکاران شما در هیأت دولت که امروز میتوانست یاریگر سیستم آموزشی و دانشگاهی کشور باشد، اگر نگوییم خیانتی بزرگ به آینده نظام است میتوان گفت قطعاً غفلتی نابخشودنی به شمار میرود.
ما جمعی از دانشجویان دانشگاههای پیام نور، از طریق این نامه و در ذیل، درخواستهای خود را برادرانه و دلسوزانه به شما عرض مینماییم.
امید است که بدون برداشت ناصحیح از بندهای مختلف این نامه اقدام عاجل در جهت رفع مشکلات مطرحشده صورت گرفته و دانشجویان رنجور از این وضعیت نابسامان شاهد تغییراتی ملموس تا شروع ترم آینده باشند.
درخواستهای دانشجویان دانشگاه های پیام نور:
۱- دانشگاه باید اساتید هر واحد دانشگاهی را صرفاً از همان واحد معرفی نماید، چه اعضای هیأت علمی و چه اساتید حقالتدریس، و حق ندارد به خاطر صرفهجویی بیشتر، در یادگیری دانشجویان اختلال ایجاد کند و نفع سازمان را به حق دانشجویان در برخورداری از آموزش مناسب ترجیح دهد. (البته ممکن است دانشگاه در پاسخ بگوید که اساس دانشگاه پیام نور بر آموزش از راه دور است و لزومی ندارد اساتید هر واحد دانشگاهی متفاوت باشند؛ که در پاسخ باید گفت دانشجویانی که در این دانشگاه ثبت نام کردهاند با توجه به مشغلههای کاری و اوضاع اقتصادی و معیشتی و بر اساس روال آموزشی موجود این دانشگاه، در دانشگاه پیام نور ثبت نام کردهاند؛ لذا اگر قرار بر تغییر رویه موجود است باید رویه جدید بخشنامه شده و به اطلاع عموم داوطلبان برسد و برای ورودیهای دانشگاه از مهر ۱۴۰۰ به بعد اجرایی گردد.)
لازم به ذکر است حذف اساتید حقالتدریس باعث شده است تعداد دانشجویان هر استاد بسیار زیاد شده و اساتید توانایی کافی برای پاسخگویی به سوالات دانشجویان را ندارند.
۲- دانشگاه موظف است هنگام انتخاب واحد، نام استاد و زمان برگزاری کلاسها را در سیستم جامع گلستان قرار دهد تا دانشجویان بتوانند مثل همه دانشگاههای کشور بر اساس نیازهای آموزشی و همچنین استاد و زمان کلاس، واحدهای درسی خود را انتخاب نمایند نه اینکه مانند ترم گذشته و ترم جاری برای بعضی دروس نزدیک به ۲ ماه پس از مهرماه نام استاد مشخص شود.
۳- دانشگاه باید هزینه استفاده از سامانه پیام من را رایگان نماید چراکه آموزش و سنجش از وظایف غیر قابل انکار دانشگاه است و گرفتن هزینه بابت استفاده از این برنامه، مصداق بارز بیعدالتی است. همچنین دانشگاه موظف است هزینههای دریافتی بابت استفاده از این برنامه را به حساب دانشجویان عودت داده و توسط پیامک یا در خود برنامه پیام من این موضوع را به هر دانشجو اطلاع دهد.
۴- اجبار به استفاده دانشجویان و اساتید به برگزاری کلاسهای آموزشی در برنامه ادوبی کانکت با توجه به اشکالات زیرساختی این برنامه و عدم ظرفیت مناسب برای برگزاری کلاسها که باعث میشود در بسیاری از موارد دانشجویان به هیچ وجه متوجه مطالبی که استاد میگوید نشوند کاری است کاملاً نادرست و غلط.
دانشگاه باید ضمن معرفی برنامه ادوبی کانکت به عنوان محل برگزاری کلاس، این اجازه را به اساتید و دانشجویان بدهد تا بتوانند در بسترهای دیگر مانند شبکههای اجتماعی قانونی مثل ایتا، سروش، بله، واتساپ و ... به آموزش و گفتگو بپردازند. چرا که برنامه ادوبی کانکت تقریباً یک برنامه یکطرفه به حساب میآید که حتی دانشجویان قادر نیستند سوالات خود را به زبان فارسی در آن تایپ کنند.
۵- با توجه به اینکه ترم جاری هم به صورت مجازی برگزار میشود دانشگاه باید هرچه سریعتر و در طول یک تا دو هفته آینده نحوه سنجش پایانی را به اساتید و دانشجویان ابلاغ کند تا سردرگمی ترم گذشته در این ترم تکرار نشود.
۶- کلاسهای دانشگاه پیام نور باید مثل سابق به صورت داوطلبانه باشد و اساتید حق ندارند بابت عدم حضور در کلاس نمرهای از دانشجویان کم کنند چراکه دلیل ثبت نام بسیاری از دانشجویان در این دانشگاه، اجباری نبودن کلاسها بوده است. اجباری کردن کلاس توسط برخی اساتید باعث شده است آنها این اجازه را به خود بدهند که در منابع درسی دانشگاه دست برده و آموزشهایشان سر کلاس را نیز به منابع آزمون پایانی اضافه کنند.
۷- با توجه به گرانی و تورم بیسابقه در کشور که باعث آزار و اذیت مردم و دانشجویان گردیده و اینکه بعضاً قیمت خرید منابع درسی به ترمی حدود ۵۰۰ هزار تومان هم میرسد، ما دانشجویان دانشگاه پیام نور درخواست داریم که فایل منابع درسی که ناشر آن دانشگاه پیام نور است و بعضاً به چاپ شصتم و یا بیشتر هم رسیده به صورت رایگان در اختیار دانشجویان این دانشگاه قرار بگیرد تا بار کوچکی از دوش دانشجویان برداشته شود.
۸- متأسفانه ظاهراً مدیران دانشگاه پیام نور در ایران زندگی نمیکنند و از سرعت بسیار پایین اینترنتهای خانگی و قطعی آن خبر ندارند که برای بعضی آزمونهای پایانی زمان ۳۰ دقیقهای تعیین کردند درحالیکه زمان پاسخگویی به همین آزمونها در شرایط عادی و به صورت حضوری حدود ۵۰ دقیقه بود. لذا دانشگاه نباید به بهانه غیرحضوری بودن امتحانات، زمان پاسخگویی به آزمونها را کاهش دهد و تنشی جدید به تنشهای دیگر این روزهای دانشجویان اضافه کند.
۹- متأسفانه دانشگاه از مدتها قبل از شروع امتحانات پایانترم اقدام به محدود کردن دسترسی دانشجویانی که شهریه خود را نپرداختهاند به صفحه دانشجویی خود میکند و این در حالی است که بعضاً هنوز وامهای دانشجویی هم به حساب دانشجویان واریز نشده است.
۱۰- متأسفانه اعتبار مدرک دانشجویان فراگیر در بسیاری از ادارات و سازمانهای دولتی مورد پذیرش نیست و این درحالیست که سنجش دانشجویان فراگیر و غیرفراگیر به صورت یکسان انجام میپذیرد. شایسته است مسئولین دانشگاه از طریق مراجع ذیصلاح، تمام ادارات و سازمانهای دولتی را ملزم به پذیرش مدرک دانشجویان فراگیر نمایند.
۱۱- نکته بسیار مهمی که در ترم جاری دغدغه اصلی دانشجویان این دانشگاه شده است ابداع روشی غیرکارشناسی و غیراصولی به نام روش تکسوالی ست که حق فکر کردن، تمرکز و تصحیح پاسخ اشتباه را از دانشجو میگیرد. درصورتیکه دانشگاه به دانشجویان اعتماد ندارد و با این شیوهها میخواهد از تقلب جلوگیری کند پیشنهاد میشود امتحان را طبق سنوات گذشته به صورت حضوری منتها با اختصاص مکانهای بزرگتر و رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار نماید.
با تشکر
جمعی از دانشجویان دانشگاههای پیام نور