جناب آقای محسن حاجیمیرزایی
وزیر محترم آموزش و پرورش
جناب آقای علیرضا منادی
ریاست محترم کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی
با سلام
اینجانبان جمعی از موسسان و مدیران مدارس غیردولتی، با امضای این کارزار ضمن احترام وافر برای سیستم آموزش و پرورش کشور و تشکر از نیروی انسانی خدوم و زحمتکش وزارت آموزش و پرورش، با اعلام دغدغهها و مشکلات خود در سیستمهای اداری و آموزشی، درخواست توجه و بازنگری آنها را داریم.
۱- نداشتن قوانین استخدامی در مورد دبیران و کادر مدارس غیردولتی
درحالیکه بسیاری از مشاغل با شرایط خاص مانند رانندگان، کشاورزان و حتی اصناف خیلی کمجمعیت مانند جوراببافان، حصیربافان، سفالگران و... شامل قوانین خاص بیمهای و استخدامی هستند اما در مورد جامعه بزرگ معلمین و کادر نیروی آزاد هنوز هیچگونه حمایت و قانون خاصی وجود ندارد. مسلماً این اقدام ابتدا باید به پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش و سپس توسط وزارت کار و سازمان تأمین اجتماعی قانونمند و اجرا شود.
اجرای قانون کارگر روزمزد در قالب شرایط کاری معلمان نمیگنجد؛ چون اگر یک معلم تمامی ساعات را کار کند شامل بیمه کامل نمیشود و پرداخت و یا عدم پرداخت بیمه کامل از هر لحاظ هم برای موسسین و هم برای معلمین ضرر و زیان در بر دارد.
۲- ساختار حسابداری و مالی تعریفشده برای مدارس غیردولتی
طبق قانون مصوب، سال مالی مدارس غیردولتی مانند دیگر کسبها از فروردین تا فروردین است؛ درصورتیکه هزینه و درآمد مدارس مربوط به یک سال تحصیلی و از مهرماه تا مهرماه بعدی است. این نکته پیچیدگیهای زیادی در سیستمهای حسابداری مدارس به وجود آورده و موجب شده مدارس نتوانند برای دریافت شهریه دانشآموز تا پایان سال تحصیلی فرصت دهند. (هر چند همگی این همکاری را با خانوادهها انجام میدهند.)
اداره دارایی، گروه دوم شغلی را برای موسسان مدارس غیردولتی قرار داده و طبق ماده ۱۳۴ قانون معافیت مالیاتی در صورت خوداظهاری از مالیات معاف هستند. مشاغل گروه دوم نیز از نوشتن دفاتر قانونی تجاری معاف هستند اما وزارت آموزش و پرورش موسسین را موظف به دریافتن دفاتر تجاری نموده است. آیا بررسی دفاتر مالی مدارس غیردولتی توسط وزارت آموزش و پرورش انجام می شود؟
۳- عملکرد شورای نظارت بر مدارس غیردولتی
تعیین شهریه مصوب مدارس غیردولتی احتیاج به بازنگری دارد. در سالهای اخیر، خرید نرمافزارهای پیشنهادی (که در حال حاضر عملکرد موثری ندارند)، چاپ کارت پرسنلی معلمان (توسط یک موسسه خصوصی و کاملاً نامنظم و...) و گذراندن دورههای ضمن خدمت پیشنهادی تأثیر تا ۱۵ درصدی بر میزان شهریه مدارس غیردولتی میگذاشت.
هرچند تعیین قانونمند شهریه مدارس غیردولتی با توجه به تفاوتهای بنیادی آنها که در معیارهای اخذشده از موسسین صحبتی از آنها نشده و قابل بررسی هم نیستند (اعم از هزینههای مختلف، ملکی یا اجارهای بودن بنا، میزان دست و دلبازی موسسان در هزینه کردن شهریه برای امور جاری و مصرفی و...) اموری سخت و پیچیده است اما در عمل دیده شده که نتایج خروجی شهریههای مصوب مدارس از تفاوتهای فاحشی خبر میدهد.
شاید لازم است بازنگری مطلوبی بر شهریه مدارس انجام شود تا هم مدارس از رد کردن سقف شهریه مصوب خودداری کنند و نهایتاً به وسیله مصوبه انجمن اولیا و مربیان شهریه بیشتری دریافت نکنند و هم اولیا با شفافیت بیشتر و با توجه به توانایی خود، مدرسه فرزندشان را انتخاب کنند.
۴- عدم ارتباط سامانههای مربوط به امور مشارکتهای مردمی آموزش و پرورش به دیتابیس اصلی وزارتخانه
هرچند این مشکل در جایجای سیستمها و شاخههای مختلف آموزش و پرورش به چشم میخورد (مثلاً سامانههای مختلف هرکدام یک پرتال و یک دیتابیس مجزا دارند و در بهترین حالت تغذیه از دیتابیسها پیشبینی شده است) اما در مورد مدارس غیردولتی این وضعیت بسیار اسفناکتر است.
اطلاعات معلمان مورد قرارداد به صورت غیررسمی یک بار به عنوان سازمان عملی گرفته میشود، یک بار در سامانه مشارکتها، یک بار در سایت همگام و یک بار در سامانه جدید سیدا و به همین ترتیب در سامانههای دورهها و... . هویت نیروهای آزاد به رسمیت شناخته نمیشود و هر سیستمی با دید گاه خودش به بخشی از این اطلاعات نیاز دارد. خدا آگاه است که در این تعدد اخذ اطلاعات چه تناقضها و احیاناً اشتباهاتی رخ خواهد داد. یکی از این مصداقها احتمالاً در برنامه آتی واکسیناسیون رخ خواهد داد و مشکلات زیادی ایجاد خواهد کرد. آیا زمان آن نرسیده است به معلم شاغل به مدارس غیردولتی هم مانند دانشآموز غیردولتی نگاه رسمیتری شود؟
۵- در گیر کردن مدارس غیردولتی در طرحها و برنامههای مدارس دولتی
بخش خصوصی در هر مجموعهای باید در امور مدیریت داخلی خود از آزادی و خودمختاری نسبی بیشتری نسبت به بخش دولتی برخوردار باشد.
گزارشهایی که مربوط به آمار و اطلاعات ملی و پروندههای دانشآموز و پرسنل و... میشود باید حتماً توسط مدارس غیردولتی اجرا شود اما بخشهایی از گزارشهای روند کاملاً اداری داخلی و سلیقهای دارند. به طور مثال در مدت زمانی که همگی درگیر شروع و تشکیل کلاسهای آنلاین و رفع موانع و مشکلات آن بودیم، بازرسهایی از ادارات ناحیه به برخی مدارس مراجعه و ضمن بررسی مستندات و صورتجلسات روتین، از ما درخواست «ابلاغ پرسنل برای عضویت در ستاد ثبتنام» کردند.
گاهی برنامههایی مانند برنامه جامع تعالی مدیریت، ارزیابی درونی، شاخصهای عملکردی و... برای مدارس تعریف میشود که مدارس غیردولتی را بالاجبار درگیر آن میکنند؛ هر چند بسیاری از این شاخصها اصلاً دربرگیرنده مدارس غیردولتی نیست. در این مدت که اینهمه گزارشها و مستندات عریض و طویل و وقتگیر از مدارس جمعآوری و اخذ شده، ما هیچ بازخوردی از گزارشهایی که ارسال کردیم ندیدهایم. تجزیه و تحلیل این دادهها و نتایج آنها مخصوصاً در بخش خصوصی چه زمانی به سیستم تزریق میشود؟ آیا تغییراتی در سیستمها داده میشود؟ بهتر نیست روندهای دیگری برای ارزیابی مدارس غیردولتی اندیشیده شود؟
مسلماً قصد آموزش و پرورش این نیست که مدارس غیردولتی را در اذهان عمومی مدارس ضعیفتر و کوچکتر از مدارس دولتی نشان دهد که صرفاً از دانشآموز شهریه میگیرند. بنابراین آزادی عمل، انتخاب متدهای دلخواه آموزشی، تربیتی و مدیریتی باید از اصول اولیه اختیارات موسسان و مدیران مدارس غیردولتی باشد.
این متن بخشی از دغدغهها و مشکلات بخشی از جامعه است که به عنوان بخش خصوصی به کمک سیستم مهم و ارزشمند آموزش و پرورش آمدهاند تا بتوانند بخشی از مسئولیت پرورش فرزندان این مرز و بوم را به عهده بگیرند. امیدواریم با در نظر گرفتن این گلایهها در راستای حل بخشی از این مسائل گام بردارید که سود آن در نهایت به نفع فرزندانمان خواهد بود.
با تشکر