جناب آقای دکتر سالاری
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی
با عرض سلام و احترامات فائقه
به استحضارمیرساند جمع زیادی از پزشکان شاغل در سازمان در رشتهها و مراکز مختلف شغلی، شامل عمومی و متخصص، اورژانس، کلینیکها، درمانگاهها، مدیریت درمان و اسناد پزشکی، گرد هم آمدهایم تا در جهت تغییر و اصلاح وضعیت شغلی، درآمدی و تحکیم روابط خود با سازمان همچون گذشته، مواردی را با شما در میان بگذاریم.
بدون شک بررسی سوابق شغلی هریک از پزشکان سازمان نشان میدهد که طی این سالها از زمان تشکیل واحد درمان در سازمان تا کنون تمامی همکاران شاغل و بازنشسته در نهایت تلاش و ایثار برای سلامت و امنیت جانی بیمهشدگان و دردمندان تحت پوشش این سازمان بدون سوگیریهای سیاسی، حزبی و جناحی از جان مایه گذاشتهاند و بدون هیچگونه توقعی خدمات شایسته و باکیفیتی ارائه کردهاند؛ نمونه آن در همین دوران سخت شیوع بیماری کرونا بوده است و همگان شاهد هستند که چگونه پزشکان در خط اول مبارزه با این همهگیری قرار دارند و همچنان بدون خستگی مشغول خدمت میباشند.
جناب آقای دکترسالاری، علیرغم تمام فداکاریها و تلاشهای همکاران پزشک که بخش عمدهای از بدنه سازمان را تشکیل میدهند و به عنوان ویترین خدمات برای تبلیغ فعالیتهای سازمان مورد اشاره بودهاند، متأسفانه در چند سال گذشته دستورالعملها، احکام و قوانین صادره توسط کارشناسان اداری و مالی نشان از نوعی افکار پزشکستیزانه دارد که به هیچ وجه درخور ِشأ و جایگاه این سرمایههای واقعی سازمان نیست.
هرچند افکار عمومی در جامعه امروز ایران با این تصویر نابجا و غیرواقعی از پزشکان همراهی ندارد اما ظاهراً در سازمان ریشه کرده و با تغییر ذهنیت کارشناسان مربوطه، بر تصمیمسازی و قانونگداری داخلی تأثیرگذار بوده است تا جاییکه حتی در بسیاری از موارد با نادیده گرفتن قوانین کشوری موجب ضایع شدن حقوق واقعی پزشکان گردیده است.
لذا جمع پزشکان حاضر با شعار «نه به پزشکستیزی در سازمان تأمین اجتماعی» خواستهها و مطالبات خود را به صورت صنفی و به دور از هرگونه هیاهو و اغراض سیاسی با آن مقام محترم در میان میگذارد و با اعتماد به مثبتاندیشی و اعتقاد به مدیریت شایسته شما امیدوار است تا بسیاری از قوانین جاری، در مسیر قانونی خود قرار گیرد و بار دیگر دست دوستی و همراهی تمامی پزشکان در مسیر تحقق اهداف والای سازمان دستان شما را بفشارد.
لازم به ذکر است در این نوشتار تنها به سرفصلهای مطالبات اشارهشده و در صورت لزوم نمایندگان این گروه آمادگی دارند تا جهت پیگیری هریک از موارد، در جلسات بحث و بررسی با حضور دو طرف شرکت نمایند.
پیشاپیش از حسن توجه حضرتعالی و اهتمام به برگرداندن جو اعتماد در بین همکاران کمال امتنان را دارد.
سرفصلهای مطالبات پزشکان:
۱- جبران خسارت وارده از کاهش مراجعین به مراکز ملکی به دنبال پذیرش، درمان و بستری بیماران کرونایی:
این کاهش که خارج از اراده پزشکان و ناشی از تصمیم مدیریت بوده در بعضی رشتهها حتی به کمتر از یکپنجم آمار مشابه سال قبل بوده و این درحالیست که حضور پزشکان، تفاوتی با قبل نداشته است. لذا شایسته است که این حمایت تا زمان پایان بحران کرونا ادامه یابد تا تأثیرات سوء مالی آن در زندگی پزشکان به حداقل برسد.
۲- پرداخت کمکهزینه کرونا یا تحت هر عنوان دیگر به همکارانی که با نوبتهای کاری خستهکننده به خصوص در اورژانسها و درمانگاهها در خط اول ویزیت بیماران ناشناخته هستند و به بیماری کرونا مبتلا شدهاند و به ناچار دوران قرنطینه و درمان خود را به صورت بستری یا سرپایی طی میکنند. متأسفانه در این موارد، پرکیس این پزشکان شدیداً تحت تأثیر عدم حضور فیزیکی و آماری قرار گرفته و در بعضی موارد به نصف کاهش یافته است.
۳- اجرای قانون بهرهوری برای پزشکان مطابق با سایر ردههای شغلی واحد درمان مثل پرستاران و غیره:
عدم اجرای قوانین کشوری در این مورد با تکیه بر دستورالعملهای داخل سازمانی خلاف قوانین حقوقی و قضایی است. در این مورد، شکایات قبلی همکاران در دیوان عدالت منجر به صدور رأی به نفع ایشان بوده است و استحضار دارید که مطابق قوانین کشوری، این حکم شامل همه بوده و در کلیه مشاغل مشابه لازمالاجراست.
۴- اصلاح قانون پرکیس:
نگاهی ساده و گذرا به فرمولهای پیچیده در این قانون نشان میدهد که بدون در نظر گرفتن اهمیت شغلی پزشکان طراحی شده است.
جناب آقای دکتر سالاری، ارزش حیات و سلامت انسانها قابل محاسبه نیست، هرچند لازم است قراردادی دوطرفه برای پرداخت حقالزحمه در هر شغلی در نظر گرفته شود. امور پزشکی و درمانی از جمله خدماتی هستند که نمیتوان بر آن قیمتی گذاشت. لذا این موشکافی فرمولهای پرکیس ساعتی از یک طرف، و عدم اصلاح و بازنگری مناسب آن در چند سال اخیر از سوی دیگر، از نگاه ما نوعی غرضورزی در پرداخت حقوق واقعی خدمات محسوب میشود و اعتراض جدی به آن داریم.
۵- اصلاح تعرفهها:
بزرگترین سوال در ذهن پزشکان جایگاه سازمان در موضوعیت دولتی و خصوصی است. لذا درخواست داریم تا جهت اصلاح تعرفهها مطابق قانون و بر مبنای بخش عمومی غیردولتی و رعایت عدالت در تعرفهگذاری رشتههای مختلف دستور فرمایید.
۶- اصلاح قوانین پرداختی به پزشکان در ردههای اداری و در نظر گرفتن جایگاه ایشان به عنوان رده شغلی بهداشتی و درمانی:
بهکارگماری افرادی غیرپزشک در جایگاهی که ارتباط مستقیم با پزشکان دارند تبعات غیرقابلجبران داشته و نارضایتی پزشکان را در بخشهای درمان مستقیم و غیرمستقیم در پی خواهد داشت.
۷- تجدید نظر در مالیات پلکانی پزشکان:
اگرچه در این مورد سازمان مجبور به تمکین از مقررات سازمان دارایی بوده است، اما از آنجاییکه تأثیر منفی شدیدی در انگیزه شغلی داشته و ممکن است به کاهش ضریب بستری در بخش درمان مستقیم منجر شود، پیشنهاد همکاران تشکیل تیمی با همراهی کارشناسان مربوطه برای بررسی و ارائه راهکارهای مناسب به سازمان امور مالیاتی است. همچنین انتظار میرود با حمایت مدیریت سازمان، سقف مالیات در سالی که گذشت به دلیل کمبود درآمد ناشی از بیماری کرونا به حداقل ممکن برسد، همانگونه که برای بسیاری از مشاغل دیگر این بخشودگی اجرا شده است.
۸- اجرای طرح طبقهبندی مشاغل بر مبنای قوانین مدیریت کشوری:
در حال حاضر در جدول رتبهبندی مشاغل که به صورت درون سازمانی تهیه شده، جایگاه پزشکان در شأن ایشان نیست و علاوه بر حقوق و دستمزد بسیار پایین و گاهی همردیف با کارکنان بخش خدمات، مطابق با مدرک تحصیلی ایشان در سایر دستگاههای مشابه همانند وزارت بهداشت در نظر گرفته نشده است. در همین راستا حتی پزشکان با مدارک فوق تخصصی دیده نشدهاند. لذا درخواست بازنگری جدول مذکور و رعایت قوانین کشوری را داریم.
۹- اجرای قانون مشاغل سخت و زیانآور برای حرفه پزشکی و استفاده از مزایای بازنشستگی زودتر از موعد:
استحضار دارید که در بسیاری از سازمانها امکان بازنشستگی زودتر از موعد به درخواست کارمند با احتساب سالهای شغلی تا ۲۰ سال و بدون احتساب سن فراهم شده است. از آنجاییکه شغل پزشکی با استهلاک جسمی و روحی بالایی همراه است، درخواست داریم تا دستورالعمل اجرایی این قانون در بخش درمان برای پزشکان فراهم گردد.
۱۰- حذف سال ۹۹ تا پایان بحران کرونا از محاسبه حقوق بازنشستگی:
با شیوع بیماری کرونا و تأثیر منفی در آمار مراجعین به بخش درمان مستقیم، به خصوص در مراکز پذیرشکننده بیماران کرونایی و کاهش چشمگیر مبلغ دریافتی، برای گروهی از همکاران که در شرف بازنشستگی هستند روش فعلی محاسبه حقوق بازنشستگی، به شدت در میزان آن تأثیر منفی خواهد داشت و از آنجاییکه زمان پایان این بحران مشخص نیست، پیشنهاد پزشکان در نظر گرفتن فرمول مناسب و حذف میانگین سال ۹۹، جهت محاسبه حق و حقوق این دوره حیاتی زندگی است.
۱۱- اصلاح قوانین داخلی شغلی همکاران:
به عنوان مثال قانون مقیمی و ساعات موظفی و آنکال، سقف پرداخت متخصصین طب اورژانس و سایر موارد مشابه که شدیداً در انگیزش شغلی ایشان مؤثر و در وضعیت کنونی مورد اعتراض جدی است.
۱۲- بازنگری و اصلاح قانون پرداخت محرومیت از مطب برای همکارانی که به دلیل گردش نوبت کاری امکان تأسیس و اداره مطب خصوصی برای خود ندارند:
در این قانون، اشتغال در سایر مراکز خصوصی یا خیریه نباید مبنای عدم تعلق قرار گیرد چراکه گاهی ممکن است پزشک به ناچار برای تأمین هزینههای زندگی خود در سایر مراکز به صورت قراردادی و موقت مشغول به کار شود.
۱۳- تبدیل وضعیت همکارانی که سالها به صورت قراردادی مشغول خدمت هستند و چشمانتظار وعده استخدامی مسئولین میباشند:
این همکاران که به مدت طولانی و به صورتی شایسته، همگام با پزشکان استخدامی در حال خدمت هستند از بسیاری مزایای قانونی بیبهره ماندهاند و چشم امید به تعیین تکلیف وضعیت استخدامی خویش دارند.
جناب آقای دکتر سالاری، موارد مطرحشده فوق که به صورت سرفصل بیان شدهاند، از مهمترین موضوعات مورد اعتراض جدی در سازمان است. ما پزشکان انتظار داریم تا در کمترین زمان ممکن جهت رفع موارد اختلاف، مذاکرات دوطرفه را پیگیری کنیم و به نتایج مناسب و مورد توافق دو طرف برسیم.
و من الله توفیق
جمعی از پزشکان درمان مستقیم