جناب آقای دکتر اسحق جهانگیری
معاون اول محترم رئیس جمهور و فرمانده قرارگاه اقتصاد مقاومتی
جناب آقای دکتر محمود واعظی
رئیس محترم دفتر رئیس جمهور
جناب آقای دکتر محمدباقر نوبخت
معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه
جناب آقای دکتر کاظم خاوازی
وزیر محترم جهاد کشاورزی
حناب آقای دکتر خون میرزایی
معاون محترم وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان شیلات ایران
جناب اقای دکتر کامبیز بازرگان
معاون محترم وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
با سلام
اینجانبان، مالکین تعدادی قابل توجهی از مزارع پرورش ماهی قزلآلای کشور، بدینوسیله مخالفت جدی و صریح خود را در ارتباط با فعالیت تعداد معدودی از تکثیرکنندگان و تولیدکنندگان داخلی تخم چشم زده، که در قالب اتحادیه سراسری تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی سازمان یافته و به صورت مستمر در حال فضاسازی برای قطع واردات تخم چشم زده و همچنین افزایش تعرفه ورودی آن میباشند، به شرح زیر تقدیم میداریم:
۱- مطابق آمار رسمی سازمان شیلات ایران، مجموعه تلاش ما، پرورشدهندگان ماهی قزلآلا، در سال ۱۳۹۸ در بیش از ۷۱۰۰ مزرعه، به تولید ۱۸۲.۶۰۱ تن ماهی منجر شد که با قیمت متوسط در آن سال، ارزش این تولیدات به بیش از ۵۷۰۰ میلیارد تومان رسید و این ارزش در سال جاری به بیش از ۹۰۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته است.
با توجه به زنجیره تولید که از مراکز تکثیر، مزارع تفریخ، مزارع حد واسط، مزارع پرورشی، واحدهای فرآوری و سیستمهای توزیع و عرضه داخلی تا صادرات را در بر میگیرد، گردش مالی این فعالیت در بین حلقههای مختلف به بیش از ۴۰۰۰۰ میلیارد تومان میرسد. پراکنش تولید این گونه در تقریباً همه استانهای کشور، به نقش مهم این فعالیت در توزیع جغرافیایی متناسب درآمد، اشتغال و غذا اشاره دارد.
از طرف دیگر سهم ۱۴.۶۵ درصدی این گونه در مصرف سرانه و ۱۵.۳ درصدی آن در عرضه گرم-پروتئین روزانه، اشاره به اهمیت والای این فعالیت در تأمین غذا و امنیت غذایی، اشتغال و درآمد خصوصاً در مناطق کمتر برخوردار دارد.
۲- واردات تخم چشم زده از قدمتی حدوداً هجده ساله برخوردار است. اگر به روند تولید این گونه در سطح کشور دقت شود، مشخص میشود که شروع روند پرشتاب پرورش و تولید ماهی قزلآلای رنگین کمان، دقیقاًا با زمان و روند واردات این کالا هماهنگ بوده و این سخنی گزاف نیست که ادعا شود این میزان تولید ماهی، جدای از اینکه عمدتاً به دلیل سرمایهگذاریها و تلاش مجدانه گروه عظیم پرورشدهندگان است، متأثر از در دسترس بودن مستمر تخم چشم زده با کیفیت بالا نیز بوده است.
۳- مطابق آخرین جمعبندیهای سازمان شیلات ایران، حدود ۱۱ مرکز تکثیر فعال به صورت قانونی و با مجوز در زمینه تکثیر و تولید تخم چشم زده فعالیت میکنند که بخشی از تولید آنها تمام ماده بوده و ظرفیت اسمی آنها حدود ۱۳۰ میلیون قطعه و تولید آنها حدوداً ۶۵ تا ۷۰ میلیون قطعه بوده است.
در بهترین حالت، ارزش تولیدات این ۱۱ مرکز، حدود ۵۰ میلیارد تومان است. اکنون سوال این است که چطور پیشنهاد میشود درحالیکه این ۱۱ مرکز آماده سرمایهگذاری و تلاش برای تولید با کیفیت رقابتی نیستند، به خاطر حدود ۵۰ میلیارد تومان، تولیداتی با ارزش بیش از ۹۰۰۰ میلیارد تومان به مخاطره بیفتد.
۴- تعدادی از ما دارای تجربه کار با انواع تخمهای چشم زده تولید داخل هم بودهایم ولی همواره با کیفیت پایین و عدم ثبات همان کیفیت و گاهی از اوقات هم با آلوده بودن آن تخمها روبهرو بودهایم که باعث وارد شدن خسارات عظیم به مزارع ما در عین جوابگو و متعهد نبودن تولیدکنندگان داخلی شده است.
۵- واردات تخم چشم زده زیر نظر سازمانهای دامپزشکی و شیلات صورت میگیرد، به صورتیکه تکلیف هر قطعه از تخم واردشده روشن است و معلوم است که آن قطعه تخم چشم زده از کجا تأمین و به کدامین مزرعه وارد شده است و تمامی فرآیند، تحت نظارت آن سازمانها صورت میگیرد و فروش بچه ماهیها هم بعد از انجام تستهای مختلف و اثبات عاری نبودن آنها از بیماری انجام میشود؛ درحالیکه ما شاهد بودهایم که علیرغم تلاش زیادی که به عمل آمده است تولیدکنندگان داخلی تخم چشم زده تا کنون حاضر نشدهاند که تحت نظارتی عیناً مشابه با نظارت اعمالشده بر تخمهای وارداتی قرار بگیرند.
۶- در مورد میزان تخمهای چشم زده تولید داخل، همواره آمارهای مختلفی ارائه شده و ادعاهای بزرگی هم صورت گرفته است اما از آنجاییکه فروش، جابجایی و تحویل آنها تحت هیچ نظارتی نیست، بنابراین انجام راستیآزمایی این ادعاها ضرورت دارد. بدیهی است که ما همواره از تولید و مصرف تخمهای چشم زده باکیفیت و عاری از هرگونه بیماری داخلی استقبال کرده و خواهیم کرد، مشروط به اینکه:
- از نظر عاری بودن از بیماریهای اخطارشدنی سازمان دامپزشکی جهانی، بازماندگی، نرخ رشد و جوابگویی تولیدکنندگان، قابل رقابت با تخمهای وارداتی باشند.
- پارامترهای مربوط به کیفیت و عملکرد تخم، دارای ثبات باشند.
- عرضه آنها در همه طول سال برقرار باشد.
- کل فرآیند تحت نظارت سازمانهای شیلات ایران و دامپزشکی کشور باشد.
- میزان تولید توسط آنها راستیآزمایی شده و میزان عرضه تخم چشم زده توسط آنها قابل پیشبینی باشد (نه اینکه حتی تعداد مولدین و پیشمولدین این مراکز مشخص نبوده و در هالهای از ابهام باشد!)
۷- با توجه به مصوبه لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ کشور، مبنای محاسبه حقوق و عوارض گمرکی برای واردات بر مبنای نرخ ارز نیما قرار گرفته است؛ لذا به خودی خود مبنای تعرفه ورودی افزایش ۶ برابری خواهد داشت و لاجرم، افزایش تعرفه واردات موضوعیتی نخواهد داشت. بدیهی است که هرگونه افزایش هزینههای واردات، مستقیماً توسط پرورشدهندگان پرداخت خواهد شد و قیمت تمامشده ما را افزایش خواهد داد.
ما، با توجه به موارد فوق بدینوسیله مخالفت جدی خود را با هرگونه توقف واردات تخم چشم زده (حتی برای کوتاه مدت) و افزایش حقوق ورودی آن، اعلام مینماییم. طبیعی است در یک فرآیند برنامهریزیشده، امید و انتظار داریم که ابتدا باید ظرفیتسازی لازم برای تولید تخم چشم زده قابل رقابت با نمونه خارجی، در داخل صورت گیرد.
ما پرورشدهندگان باور داریم که با توجه به دانش و تجربهمان، همواره باید از قدرت انتخاب و قابلیت تصمیمگیری برای سرمایهگذاریمان برخوردار بوده و بتوانیم بهترین کالاها را با کمترین قیمت خریداری کنیم. جنابعالی آگاهید که این صنعت از ظرفیت قابل توجهی برای افزایش تولیدات خود برخوردار است، مشروط بر آنکه به نهادههای مناسب دسترسی داشته باشد؛ تخم چشم زده، مهمترین نهاده مورد نیاز ما بوده و افزایش هر میزان ریسک در تأمین کمی و کیفی آن، به همان نسبت تولید را در مخاطره جدی قرار داده و کاهش خواهد داد.