بسمه تعالی
جناب آقای رحمانی فضلی
وزیر محترم کشور
جناب آقای موهبتی
استاندار محترم سیستان و بلوچستان
جناب آقای سعیدی
نماینده محترم حوزه انتخابیه چابهار، دشتیاری، نیکشهر، قصرقند و کنارک
با سلام و احترام
کشورهای جهان برای تسهیل در اداره امور خود و فراهم آوردن موجبات هماهنگی در فعالیتهای مختلف سازمانها و مؤسسات دولتی و محلی و عدم تمرکز امور به محدودههای کوچکتر سیاسی تقسیم میشوند. کشور ما ایران نیز از این امر مستثنی نبوده و برقراری نظام مطلوب چنین تقسیماتی علاوه بر اهداف فوق، در جهت اجرای سیاست عمومی دولت مورد اجرا گذاشته شده است که عناصر تقسیمات کشوری در این نظام عبارتند از: روستا، دهستان، شهر، بخش، شهرستان و استان.
اما به طور کلی شهرستان در سطوح تقسیمات سیاسی از شخصیت ویژهای برخوردار است و به لحاظ اداری و سازمانی، ارگانهای متعددی را در خود جای میدهد که دسترسی و برخورداری مناسبتری را در این زمینه فراهم میآورد و معمولاً غالب برنامهریزیها به تفکیک شهرستان صورت میپذیرد؛ به عنوان مثال میتوان به تهیه طرح جامع (برای مرکز شهرستان با احتساب حد نصاب جمعیتی)، تخصیص بودجه سالانه و همچنین آمارگیری نفوس و مسکن که هر سال یک بار انجام میگیرد و پایه تمام برنامهریزیهای توسعه آتی است و موارد دیگر اشاره نمود که همگی به تفکیک شهرستان است و مرکزیت در این زمینه بهرهمندی از بیشترین مواهب را به همراه خواهد داشت و بخشهای دیگر به عنوان جزء کماهمیتی از کل مورد توجه قرار میگیرند.
به صراحت میتوان گفت حداقل در نظام تقسیماتی ایران تفاوت فاحشی بین بخش و شهرستان وجود دارد، بهرغم اینکه در ظاهر به لحاظ رتبه سیاسی، تنها یک امتیاز میان آنها فاصله وجود دارد لیکن امکان توسعه و قابلیتهای رشد و بالندگی به گونهای نابرابر برای آنها تقسیم شده است.
بخش زرآباد یکی از بخشهای استان سیستان و بلوچستان و شهرستان کنارک است. از مساحت ۱۱۵۶۷ کیلومترمربعی شهرستان کنارک بیش از ۳۸۰۰ کیلومترمربع مساحت بخش زرآباد است. بخش زرآباد در ۱۲۰ کیلومتری غرب شهر کنارک قرار داشته و از شمال به بخش چاهان نیکشهر از جنوب به سواحل نیلگون دریای مکران از شرق به شهرستان چابهار و از غرب به شهرستان جاسک متصل است، فاصله مرکز شهر زرآباد تا دریا ۹ کیلومتر بوده حدود ۳۰ هزارنفر و دارای ۷۸۳۰ خانوار را در خود جای داده است.
بخش زرآباد از سال ۱۳۷۸ دارای بخشداری و از سال ۱۳۸۸ دارای شهرداری با ۲ دهستان شامل دهستان زرآباد شرقی و زرآباد غربی است.
لیکن به استحضار میرساند ما، مردم و اهالی جنوبیترین نقطه کشور، معترض بوده و از محضر شما مسئولین محترم خواستار پیگیری موضوع شهرستان شدن این خطه از ایران اسلامی هستیم. لازم به ذکر است مردم این بخش دلایل خود را جهت ارتقا به بخش به شرح مختصراً در ذیل بیان کردهاند. خواهشمندیم با عنایت بر دلایل ذکرشده، دستورات لازم را جهت تسهیل امور مبذول فرمایید؛ از جمله این دلایل عبارتند از:
۱- مسافت بسیار طولانی با مرکز استان (۷۰۰ کیلومتر)
۲- مسافت طولانی با مرکز شهرستان (۱۷۰ کیلومتر با کنارک) و مراکز شهرستانهای همجوار (از شرق چابهار ۱۸۰ کیلومتر، از غرب جاسک ۱۸۰ کیلومتر و از شمال نیکشهر ۱۶۰ کیلومتر)
۳- قطب کشاورزی جنوب استان با توجه به ظرفیت بالای تولید انواع محصولات کشاورزی استوایی (موز، گواوا، پاپایا، چیکو، کُنار، تمبر هندی و ...)
۴- قطب صید و صیادی با دارا بودن بیش از ۲۰۰ لنج صیادی و ۵۰۰ قایق ماهیگیری
۵- قطب گردشگری با جذب گردشگران خارجی و داخلی (با دارا بودن انواع سواحل صخرهای، ماسهای، خور گالک جنگلهای حرا و خور هرگی با جزایر صدفی و انواع پرندگان مهاجر و خرچنگها)
۶- قرار گرفتن بخش زرآباد بین دو بندر استراتژیک و مهم کشور یعنی بندرعباس و بندرچابهار (عبور جاده از میان شهر زرآباد)
۷- عدم استقرار نمایندگی ادارات در بخش و دشواری زیاد جهت رفتن به مرکز شهرستان برای اقشار کمدرآمد و روستایی زرآباد
۸- دارا بودن جمعیتی بالای ۳۰ هزار نفر و ۷۲ نقطه روستایی در دو دهستان
۹- قابلیت گمرکی و دادوستد کالا با کشورهای حوزه خلیج فارس
شایان ذکر است نگارش این نامه تنها به منظور درخواست جهت تبدیل بخش زرآباد به شهرستان بوده و فارغ از هرگونه جهتگیری جناحی است.
رونوشت:
• اعضای محترم کمیسیون تقسیمات کشوری وزارت کشور
• اعضای محترم کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی
• اعضای محترم کمیته توسعه سواحل مکران